Kaj Zhas Cirkusz

A Cirkusz Mindenkie 4

 

Pesterzsébeten 2014 óta tartunk heti cirkuszfoglalkozásokat a Pince Ifjúsági Klubban. Az ide járő fiatalok először lassan, fokozatosan jöttek bele bele mind a zsonglőrködésbe, mind azokba a formákba, amiket a foglalkozások során alkalmazunk. Lassan, a laddadobálás és a diaboló hajtás megtanulásával együtt együtt rázódtak bele, hogy sikerüljön körbe állnunk és közös játékokba kezdenünk, együttműködnünk és egymásra figyelésnünk, illetve hogy a foglalkozásra pontosan megérkezzenek és aktívan, lelkesen részt is vegyenek. Mostanra már természetes, hogy ha szerda van, akkor délután négyre megérkeznek a fiatal zsonglőrök, elkezdjük a foglalkozást, sokat játszunk, gyakorlunk és az óra végén fel is lépünk egymás előtt, megnézzük, megtapsoljuk egymás tudását, ötleteit. Az így kialakuló koreográfiákból pedig időről időre olyan előadásokat építünk, amiket különböző cirkuszi és civil rendezvényeken is bemutatunk.

Ezen kívül a programunkat időről időre színesítjük különböző külső programokkal. Ezek közül kiemelendőek külföldi ifjúsági csere programjaink, amelyek keretében alkalmunk volt fiataljainkat egy-egy hétre Franciaországba, Spanyolországba, Olaszországba, Szlovéniába vinni, amik életre szóló élmények voltak a fiatalok számára. Ezen kívül büszkeségünknek tekintjük a Trafó Kortárs Művészetek házával zajló együttműködésünket, aminek keretében az ide látogató profi újcirkuszi fellépők időről időre workshopokat tartanak a fiataljainknak, illetve az előadásaikat is megnézheti pesterzsébeti csapatunk.

Ezeket a kapcsolódó eseményeket azért tartjuk pedagógiailag nagyon fontosnak, mert a zsonglőrtanítás során nem egy technikai tudás átadására törekszünk elsősorban, hanem arra, hogy a cirkusz által egy ablakot nyissunk a világra, amin keresztül felfedezhetnek a fiatalok rengeteg építő élményt és tudást.

Vannak olyanok, akik 2014 óta, tehát már 3 éve folyamatosan járnak a csoportunkba, és így a cirkusz már az identitásuk részévé vállt. Ők nem csak nagyon jó zsonglőrökké fejlődtek az évek alatt, de ifi oktatókká, a foglalkozást vezetők segítőivé váltak nem csak Pesterzsébeten, de más csoportjainkban is.

A Pince klubba betérő kiskamasz új generáció pedig, aki látja a nagyobbak trükkjeit és sikereit, már természetesnek veszi, hogy eljöjjön és aktívan együttműködjön a foglalkozásokon, beálljon a körbe és részt vegyen a játékokban és a gyakorlásban. És máris minden feltétel adott, hogy újra létrejöjön az a tanulási élmény, hogy a befektetett erőfeszítés meghozza a vágyott sikert, és egyre szebben röpüljenek azok a labdák, diabolók, és buzogányok.

Pesterzsébeti tevékenységeinket a MOL Gyermekgyógyító programja támogatja.

fb-logo n_UEA_logo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s