Szociális cirkusz menekültekkel

Egyesületünk kiemelt figyelmet fordítunk munkánkban a menekültek és oltalmazottak, valamint a migráns hátterű gyerekek és fiatalok csoportjára is. Ennek a törekvésünknek egy nemzetközi hálózat ad keretet, ami négy menekültekkel dolgozó szervezetet köt össze, akik mind szociális cirkuszi módszerrel, de más-más helyzetben és metódusok mentén foglalkoznak ezzel a célcsoporttal. A program célja, mely az Erasmus+ program támogatásával zajlik, hogy megosszuk egymással módszereinket és tapasztalatainkat. Ezzel emeljük munkánk színvonalát és egy szélesebb rálátást szerzünk a témára, ami természetéből fakadóan nem értelmezhető kizárólag lokális szinten.

Foto: http://artanywhere.weebly.com/
Foto: artanywhere.weebly.com/

A hálózat török partnere az Art Anywhere Foundation Mardinban, a szír határtól mindössze 40 kilóméterre működik, és tanítja gólylábazni, zsonglőrködni, akrobatikázni a gyerekeket. A hozzájuk érkező fiatalok sokszor előző nap jöttek a háború borzalmaiból, és még Mardinban sem kerültek túl messze tőle. A munkájukban tehát traumákkal súlytott csoportokkal dolgoznak, ezek feldologzásának elősegítésére épül szociális cirkuszi módszerük.

Másik partnerünk a görög Kids in Action szervezet, mely Thesszaloniki menekültáboraiban dolgozik a szociális cirkusz módszerével. Ők a többségében Törökországból érkező menekülteket látják el komplex segítő programjaik segítségével, melyben kiemelt szerepet kap a gyerekek és a fiatalokkal folytatott cirkusztanítás.

Spanyol partnerünk a Circolio valenciai szervezete, ami a város menekültekkel foglalkozó szervezetivel együttműködsben képviseli a szociális cirkusz metódusát ezzel a célcsoporttal.
Az illusztris hálózat negyedik partnere pedig a Magyar Zsonglőr Egyesület. Mi jelenleg a fóti befogadó állomáson tartunk hetente cirkuszfoglalkozásokat fiatal korú menedékkérőknek a Menedék Egyesülettel együttműködésben. Fontosnak tartjuk, hogy ezek a sokat szenvedett fiatalok ne csak a túléléshez szükséges minimumot kapják meg hazánkba érve, hanem élményeket is. Sokuk mire eljutnak Fótra, nagyon viszontagságos úton vannak túl és előfordul, hogy már sok rossz élményük van Magyarországgal és Európával kapcsolatban. A fóti befogadóállomás biztonságába, nyugalmába mi vidámságot, a cirkusz élményét kívánjuk bevinni, ami színesíti itt töltött napjaikat. Hisszük, hogy kell valami, ami kiszakít a háború emlékeiből, és az itteni gyökértelenség és idegenség érzéséből. És erre nagyon is alkalmas a cirkusz és a játék, ami kívül áll ennek az igazságtalan világnak a törvényein. Mert a cirkusz nem ismer határokat, nemzetiségeket és bőrszínt, ugyanúgy, mint ahogy a szolidaritás sem.

e+logo